24-25 Haziran’da Hollanda’da gerçekleşen NATO zirvesinin hitamında, Cumhurbaşkanı Erdoğan bir basın toplantısı düzenledi ve özellikle yabancı basın mensuplarının sorularını yanıtladı…
Genellikle NATO, Ukrayna ve Türkiye-İsrail ilişkileri üzerine odaklanan meraklardan başka, Azerbaycanlı bir gazetecinin sorusu şöyleydi…
“Sayın Cumhurbaşkanı, iki yıl önce NATO’nun Vilnius Zirvesi zamanı, size şöyle bir sorum olmuştu; ‘Rus ordusu ne zaman Azerbaycan’dan gidecek?’ Siz de demiştiniz ki, ‘Rus ordusu Azerbaycan’dan gidecek.’ Rus ordusu Azerbaycan’ı ne zaman terk edecek? Ve Türk ordusu Azerbaycan’a ne zaman gelecek, çünkü, Türk ordusu olmadığında her zaman Rus işgali tehlikesi devam etmektedir. Biz böyle anlıyoruz, teşekkür ederim”.
Cumhurbaşkanı’nın soruya cevap vermeden bir süre düşündü. O süre içinde aklımdan, “Allah Allah, Azerbaycan’da Rus ordusu mu var” diye geçirdiğimi anımsıyorum…
Nitekim, Cumhurbaşkanı’nın cevabı şöyle oldu; “Rus ordusu şu anda Azerbaycan’dan ayrıldı. Orada değil. E tamam, çıktığına göre, bu sorunun da hükmü kalmadı. Daha yeni Karabağ’a gittim, böyle bir şey zaten orada yok. Şu an Azerbaycan orayı, devletin yaşanabilir hükmü altına getirmenin gayreti içerisinde”…
***
Bugün o çengelin kopçaladığı garipliği anımsamamın sebebi, Kremlin’den pazartesi günü gelen açıklama…
Bu cümleler Cumhurbaşkanı’na yöneltilen sorunun ikinci kısmını da hatırlatmalı…
Bu da ilginç bulunmalı, değil mi?
Ancak ve yine de, Azerbaycan’da Türk ordusu varlığı beklentisi mi var? Buna ihtiyaç var mı? Varsa ne ve neden şimdi?
Rusya-Azerbaycan arasındaki gerilimi yükselten olayları sıralayabiliyoruz. Uçak düşürülmesi, Rusya’daki Azerbaycan vatandaşlarına yönelik, sistematik görünen kötü muameleler, karşılıklı protestolar, vb.
Ama bu olayların çıkmasına sebep ne?..
***
Buna sebep olabilecek bölge dinamikleri içinde birbiriyle de ilişkili üç başat madde var…
Üç, ABD-Zengezur: Koridorun stratejik değeri üzerinde zaten tartışma yok. Azerbaycan anakarasını Nahçıvan’a oradan Türkiye’ye, yani ‘dünyaya’ bağlıyor. Temmuz ortasında Büyükelçi Barrack tarafından ortaya atılan yeni çözüm yolu da hafızalarda; “Sadece 32 kilometre ama bu yol için on yıldır uzlaşı sağlanamıyor. O halde biz üstlenelim. Yolu 100 yıllığına bize verin, siz de hep birlikte kullanın.” Kremlin ve Tahran ne demek istendiğini elbette anlıyor.
Jeopolitik/küresel stratejik bağlamını 9 Temmuz’da paylaşmıştık, önemlidir, ama bu sefer tek tek gidelim…
Yani, Rusya ve İran’ın Güney Kafkasya’da azalan nüfuzunun tezahürlerinden biri Azerbaycan-Rusya gerilimi.
BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.