Rusya-Ukrayna savaşının ilk iki haftasında mülteci sayısı 2 milyonu aşarken Ukraynalıların kaçtıkları ülkelerde kalıcı olup olmayacağı merak ediliyor. Ukrayna’da mevcut yönetimin değişip, Rus yanlısı bir yönetimin gelmesi durumunda mülteci sayısının artması ve başka ülkelere geçen sivillerin dönmemesi bekleniyor.
İstanbul Aydın Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Alihan Limoncuoğlu, Rusya-Ukrayna savaşında, Rusya’nın galip gelmesi halinde Ukraynalıların ülkesine dönmek istemeyeceğini belirtti. Bu durumun Avrupa’da karışılıkların yaşanmasına sebep olacağını savunan Limoncuoğlu, gerekçelerini şu sözlerle açtı:
Pandemiden dolayı var olan ekonomik krize dikkat çeken Limoncuoğlu, savaşla birlikte Avrupa’yı zor günlerin beklediğini ifade etti. Limoncuoğlu, “Aynı zamanda bu kadar büyük göç dalgaları ülkelerin ekonomisine ekstra zarar vermektedir. Avrupa Birliği ülkeleri mülteci paylaşımını iyi yapmazsa ciddi anlamda bir ekonomik krizle karşılaşacaklardır” öngörüsünde bulundu.
Ukrayna’nın Kiev, Mariupol, Harkiv ve Sumi şehirlerinden sivillerin tahliyesi için Rusya’nın geçici ateşkes ilan ettiğini duyurmasının ardından Kiev tren istasyonunda yoğunluk yaşandı. Geçici ateşkesin uygulamaya girmesinin ardından çevre bölgelerdeki siviller, otobüslerle Kiev’deki tren istasyonuna getirildi. 7 Mart’ta Belarus’un Brest bölgesinde Rusya ile Ukrayna heyetleri arasında üçüncü tur müzakereler gerçekleşmiş, iki taraf da görüşmelerde insani yardım koridorları konusunda olumlu sonuçlar alındığını açıklamıştı. Ardından Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna’nın Kiev, Harkiv, Çernigiv, Sumi ve Mariupol şehirlerinden sivillerin tahliyesi için geçici ateşkesi yürürlüğe sokmuştu.