Milli sistemler tam not aldı

Kıymet Sezer
04:002/05/2019, Perşembe
G: 2/05/2019, Perşembe
Yeni Şafak
Yerli ve milli savunma sistemlerinin sergilendiği IDEF-2019 yoğun ilgi gördü.
Yerli ve milli savunma sistemlerinin sergilendiği IDEF-2019 yoğun ilgi gördü.

IDEF-19 fuarı kapsamında Milli Savunma Bakanlığı standı başta olmak üzere birçok kurum, önemli anlaşmalara imza attı. Fuarda, yerli üretim kamikaze drone sistemleri, uzaktan kumandalı silahlı mini kara araçları ve yapay zeka ile yönetilen zırhlı araçlar ilgi odağı oldu.

IDEF-2019 geçmiş yıllara göre ziyaretçi sayılarında zirveyi gördü. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine geçişin ardından bu yıl ilk kez Milli Savunma Bakanlığı’nın aktif ev sahipliğinde gerçekleştirilen fuarda milli ve yerli sistemler göz doldurdu. Fuarda Milli Savunma Bakanlığı standında çok sayıda iş birliği ve tedarik protokolleri imzalandı. TÜYAP'ta düzenlenen Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı'nın (IDEF'19) ikinci günü, savunma sanayisini güçlendirecek iş birliği anlaşmalarıyla devam ediyor.


OTONOM SAVUNMA ÜRÜNLERİ

Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı ihtiyacı kapsamında, ASELSAN ve Spets Techno Export (STE) arasında Yazılım Tabanlı Askeri Telsizler Satışı ve anti tank füze sistemi için ASELSAN ürünü Dörtgöz Termal Kamera Tedariki sözleşmeleri imzalandı.

Fuarın yıldızı, insansız göreve haiz otonom savunma ürünleri oldu. Operasyonlarda şehit verilmesini önleyeceği gibi Türkiye’yi ileri teknolojide sayılı ülkeler arasına yerleştiren bu sistemler yurt içinde ve uluslararası kamuoyunda kendilerinden hayli söz ettirdi. Kamikaze drone sistemleri, savaş hattına öncü girmek üzere tasarlanan uzaktan kumandalı silahlı mini kara araçları, savaş hattına mühimmat ulaştırmak ve yaralı personel transferi sağlamak üzere yapay zekaya kavuşturulan zırhlı araçlar, Türkiye’nin gururu geliştirilmiş silahlı İHA BAYRAKTAR ilgi odağı oldu. Eğitim zayiatlarına tedbir olarak geliştirilen RPG-7 roketatar namlucuğu dikkat çekti.

STM’nin sabit kanat dronenu Alpagu ise hayli hafifletildi. Ağırlığı 4 kilogramdan 2.9 kilograma düşürülen Alpagu, artık piyadenin sırt çantasına girebilir boyutlarda. Alpagu sabit kanat drone, yaz sonu harekat ortamında denenmeye hazırlanıyor. IDEF’te Amerikan Lockheed Martin, F-16 savaş uçağı maketini, Türkiye’nin milli füzesi SOM J ile yan yana yerleştirmek suretiyle tanıttı. SOM J’nin F-16 etkin kullanımı açısından bu tablo milli bir gurur olarak görüldü.

EĞİTİM ZAYİATLARINA TEDBİR

Kara Kuvvetleri Komutanlığının standında, eğitimde olası kaza yaşanmaması için 4’üncü Ana Bakın Fabrikası tarafından geliştirilen RPG-7 Roketatar namlucuğu tanıtıldı. Nişan alma eğitimlerinde kullanılan namlu, daha maliyetli olan gerçek mühimmatı yerine olası kazalarda hayati tehlikeyi ortadan kaldıran G-3 mermisiyle atış yapıyor.

  • FEDAİ GÖREV BEKLİYOR
  • Best Grup Genel Müdür Yardımcısı Özgür Derebaşı, fuarda sergiledikleri insansız kara aracı “Fedai” ile ilişkin bilgiler verdi. Şirketin yaklaşık dört yıldır savunma sanayisinde insansız sistemler üzerine çalışmalar yaptığına dikkati çeken Derebaşı, “Tosun” adını verilen uzaktan kumandalı zırhlı iş makineleri ile bu işe girdiklerini dile getirdi.
  • KARAYEL’E YENİ ÖZELLİK
  • Vestel Savunma, yeni kabiliyetler kazandırılmış KARAYEL-SU insansız hava aracı ve yakıt pili teknolojileri ile IDEF 2019’da sergileniyor. Vestel CEO’su Turan Erdoğan, “Yakıt pili teknolojileri ve İHA’lara odaklanan VESTEL Savunma, ülkemizin savunma sanayindeki dışa bağımlılığını azaltmayı amaçlıyor. IDEF 2019’da sergilediğimiz teknolojiler doğru yolda gittiğimizi gösteriyor” dedi.
  • MEHMETÇİK İÇİN SÜPER SİLAH
  • TÜBİTAK, milli piyade tüfeği MPT 76’ya monte edilebilen ve bir kilometreye kadar caydırıcı etkisi olan milli lazer silahı geliştirdiSanayi ve Teknoloji Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, TÜBİTAK, milli piyade tüfeği MPT 76’ya monte edilebilen milli lazer silahı geliştirdi. Öte yandan, Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret AŞ (STM) tarafından geliştirilen 105 adet Döner Kanatlı Vurucu İHA Sistemi Kargu teslim edildi.
  • ZAHA’nın tanıtımı yapıldı
  • Türk savunma sanayi firması FNSS Savunma Sistemleri’nin Zırhlı Amfibi Hücum Aracının (ZAHA) ön prototipinin tanıtımı yapıldı. FNSS üst yöneticisi Nail Kurt, ZAHA gibi araçları az sayıda ülkenin üretebildiğini söyledi. Kurt, Türk Deniz Kuvvetleri’nin 20. yüzyıl muharebe alanı gereksinimleri uyarınca ortaya çıkmış bir ihtiyaç olan ZAHA’nın, havuzlu çıkarma gemilerinde konuşlandırılacağını belirtti. Kurt, içlerinde 21 personelle, yine tanımlanan hızlarda personel koruma altında sahile çıkacağına işaret ederek, sahilde ve karada bir zırhlı personel taşıyıcıyla kara harekatına devam edeceğini anlattı.


#​IDEF-19
#Fuar
#STE