Milli Savunma Bakanı Akar, "Artık herkesin bilmesi lazım, Türkiye Cumhuriyeti Devleti uluslararası ortamda gerçekten bir özne haline gelmiştir." dedi.
Akar, "Terör belasından asil milletimizi kurtaracağız. Hudutlarımızın, halkımızın güvenliğini sağlayacağız, amacımız bu." diye konuştu.
Bakan Akar, terörle, teröristle mücadelenin taarruzi anlayışla sürdürülmekte olduğunu söyledi.
Milli Savunma Bakanı Akar konuşmasına şöyle devam etti:
Bakan Akar, "Biz Avrupa'ya, AB'ye ya da Fransa'ya sığınarak değil, Türkler ve Yunanlar olarak kendi problemlerimizi konuşup görüşüp çözmemiz lazım." ifadelerini kullandı.
Bakan Akar, Pençe harekatlarında şu ana kadar 320 teröristin etkisiz hale getirildiğini açıkladı. Akar, Pençe operasyonlarıyla ilgili,"'Girilemez' denilen yerlere Mehmetçik girdi, teröristlerin bütün mağaralarını başlarına yıktı, kaçacak yerleri kalmadı." dedi.
Son yayımlanan Navtex ile ilgili Akar şu ifadeleri kullandı:
Doğu Akdeniz konusunda Bakan Akar, "Enerji Bakanlığı'mız çalışmalarını sürdürürken biz de oradaki faaliyetlerin güvenliğini sağlamaktan sorumluyuz." diye konuştu.
Akar, "15 Temmuz'dan itibaren 93 bin 327 personel aldık, bunların yüzde 70'i operasyonlarda kahramanca görev alan uzman ve sözleşmeli personel." dedi.
Bakan Akar, "Türkiye Cumhuriyeti Devleti, TSK olarak bütün faaliyetlerimiz ilkeli, esaslara dayalı, kararlı şekilde gitmektedir." ifadelerini kullandı.
Akar, Türkiye-Rusya ortak devriyesiyle ilgili, "Şu ana kadar M4 kara yolu üzerinde 26. devriyeyi tamamladık. Devriyeler devam edecek, iş birliğimiz sürüyor." dedi.
İdlib konusunda Bakan Akar, "Ateşkesi bozma gayretlerini akamete uğratmak için Rusya ile devamlı temas halindeyiz, oradaki istikrarın bozulmaması için çalışıyoruz" diye konuştu.
Milli Savunma Bakanı Akar, "Tatbikatlarla, benzer girişimlerle Türkiye'nin, TSK'nın faaliyetlerini engellemek, değiştirmek gibi şeyleri düşünmek boş bir hayaldir." ifadelerini kullandı.
Akar, "Kendi sınırlarımızda kalmak kaydıyla hakkımızı, hukukumuzu istiyoruz, diğer taraftan da bir damla suyunu dahi vermeyiz, hakkımızı yedirmeyiz" diye konuştu.
Milli Savunma Bakanı Akar, "83 milyonluk Türkiye'nin hiç hakkı yok mu? Bu kadar yanlış, tek yanlı, bencil bir yaklaşım kendilerine de Yunan halkına da zarar veriyor." ifadelerini kullandı.
Akar konuşmasına şöyle devam etti:
Bakan Akar, "Meis Adası, Türkiye'ye 2, Yunanistan'a uzaklığı yaklaşık 600 km. Böyle bir durumdaki adaya 40 bin kilometrekare deniz yetki alanı veriyorsunuz. Bu nasıl bir şey?" diye konuştu.
Milli Savunma Bakanı Akar, Oruç Reis sismik araştırma gemisiyle ilgili, "Bizim yaptığımız şey sondaj ve araştırma. Hak, alaka ve menfaatlerimiz çerçevesinde barışçıl yol ve yöntemlerle bize ait olan alanda çalışmalarımızı yapıyoruz." dedi.
Bakan Akar, "Ekonomik bir faaliyetin çeşitli yönlere çekilmesinin yanlış olduğunu değerlendiriyoruz. Gemilerimiz çalışmanın güvenliği için onları koruyor. Bunun ötesinde anlam yüklemek yanlış." ifadelerini kullandı.
Bakan Akar konuşmasına şöyle devam etti:
"Fransa'dan akılla, mantıkla, hukuka uygun davranmasını bekliyoruz. Bu olaydan dolayı muhataplarımızın Türkiye'den özür dilemesini bekliyoruz."
Doğu Akdeniz konusunda Akar, "Bizim sınırlarımız belli, kurallarımızı koyduk. Bunları ihlal ederseniz, bunlara karşı bir tecavüz olursa bizim yapacaklarımız da belli. Fakat biz bunu istemediğimizi, diyalogdan yana olduğumuzu her zaman söylüyoruz." diye konuştu.
Libya'da üs kurulacağı iddiasıyla ilgili Milli Savunma Bakanı Akar, "Eğitim merkezleri kurmak suretiyle Libyalı kardeşlerimize Silahlı Kuvvetleri mensuplarımız eğitim veriyor. Bunun abartılması doğru değil." dedi.
Akar, "Aleni konuları görmeyip Türkiye'yi suçlayıcı bir bakışla olaya yaklaşmak insanları gerçeğe götürmez." dedi.
Bakan Akar, Libya'da hem insani hem uluslararası hukuka uygun anlamda faaliyetler yapıldığını ve bu faaliyetlerin sürdürüleceğini söyledi.