Geceleri ortaya çıkan, kuru ve balgamsız öksürük genellikle viral üst solunum yolu enfeksiyonuna ya da alerjiye bağlı.
Geniz akıntısı, sinüzit ve gastroösefageal reflüye bağlı öksürükler çocuk uykuya daldıktan hemen sonra başlamakta.
Egzersiz, hareket, gülme ve ağlama ile artan öksürük astıma işaret etmekte.
Kaba, boğuk, havlar tarzda öksürük krupta görülmekte.
Gürültülü, metalik öksürük trakeit denilen solunum yolu enfeksiyonu göstergesi olabilmekte.
Boğmacada öksürük nöbet şeklinde ve haykırır tarzda.
Pnömoni (zatürre) ve tüberkülozda öksürük kuru olur.
Bronşiektazi, akciğer apsesi, kistik fibrozis gibi akciğer hastalıklarında öksürük balgamlı olur.
Öncelikle öksürüğünüzün neden olan durum tam olarak teşhis edilmeli. Öksürüğe neden olan en önemli durumun solunum yolu enfeksiyonları olduğu düşünülürse, bu hastalıklardan korunmak öksürük için de bir önlem olacak. ‘Öksürükten nasıl korunulur? ‘Öksürüğe ne iyi gelir, ne geçirir?' diye soruyorsanız şunları yapabilirsiniz:
Kuru öksürük için evde uygulayabileceğiniz yöntemler var. Boğazı nemlendirmek ve yumuşatmak için bitki çaylarını deneyebilirsiniz. Ihlamur, Ekinezya, Papatya, Adaçayı, Yasemin çayı içmek kuru öksürüğe iyi gelecek bitki çaylarından. Onun yanında ılık su ile bal karışımı ya da süt ile bal karışımı içmek kuru öksürüğe iyi gelen yöntemlerden biri. Kuru öksürük tedavisinde bulunduğunuz odanın kuru ve havasız olması öksürüğü tetikleyeceği için isterseniz oda nemlendirici de kullanılabilir. Oda nemlendirici yoksa odanızı sıklıkla havalandırmanız gerekir.
Gece başlayan öksürük, evde doğal ve bitkisel yollardan tedavi etmek mümkün. Birtakım hastalıkların belirtisi olarak kendini gösteren gece öksürüğü, ciddi boyutlarda olmadığı durumlarda evde tedavi ile önlenebilir. Fakat problem, evde uygulanan yöntemler ile geçmiyorsa problemin kaynağının tespit edilmesi ve buna yönelik bir tedavi planı yapılması gerekir.