Bu esasta söyleyeceklerimiz var ancak onları dile getirmeden önce, Ramazan Dikmen’in Mavera dergisinin 1981 yılı Aralık sayılarında yer alan “Niçin Yazı?” adlı makalesinden - güncelliğini halen koruduğu için- ilk birkaç paragrafı nakletmek istiyoruz:
“İnancı ve öğretisi ne olursa olsun, belli bir okuyucu kitlesince izlenmek durumunda olan her yazar, yazdıklarıyla bir yerlere varmak, adına konuştuğu inancı, öğretiyi okuyucularının düşünce ve yaşantılarına kazandırmak ister.
Yazı inandığı, kurduğu dünyaya varmanın en ihmal edilemez, en vazgeçilemez yoludur yazar için. Yazının üstlendiği işleve ilişkin bu görüş kuşkusuz salt yazara özgü kalmaz, okuyucularca da paylaşılır. Kısacası burada yazı bir işe yaramaktadır, bir fayda sağlamaktadır.
(...) Müslüman bir yazar bir yerde konuşurken Müslümanların sanata, edebiyata ilgisiz kaldıklarını, yayın izlemediklerini; oysa Kur’an’da ‘İnsanları Rabbinin yoluna hikmetle, güzel öğütlerle çağır’ mealinde âyet bulunduğunu, dolayısıyla bu konuda çok duyarlı davranılması gerektiğini yana yakıla anlatıyordu. (…)
Bu anekdota şunun için yer veriyorum: Aslında yazar olsun, okuyucu olsun, basılı yayın dünyasıyla bağlantısı olan bütün Müslümanlar, yayınsal ve yazınsal uğraşlarına şer’i izahlar bulmakta pek güçlük çekmiyorlar. Müslümanlar olarak Rabbimiz katında taşıdığımız güzel niyetlerden, yetkin düşüncelerden değil, öncelikle gücümüz yettiğince yapıp ettiklerimizden sorulacağız.
(…) Sorumuzu bu noktada soruyoruz: Çağdaş basınsal iletişim araçlarına yüklenen düşünsel ve edebi her tür iletinin muhtevaca Sünnete uygun şeyler olması, mümin bir topluma varmada ne kadar işimize yarar? Yani ulaşmak istediğimiz hedefe varmada bu nitelikteki iletilerin gerçek ‘kullanım değeri’ nedir? İşte bu soruya verilecek cevap Müslümanlar olarak bizim yazıya, yazara atfettiğimiz değeri pek doğrular nitelikte olmasa gerek. Çünkü: Güzel sözün, edebi sözün etkili olabilmesi dinleyenin hayatında olumlu değişiklikler doğurabilmesi için o sözün alıcıya ulaşırken, öngörülü eylemi de yedeğinde taşıması gerekir.” (Tükenerek Çoğalmak, Ketebe, 2024)
BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.