
20 Temmuz'da binlerce adayın katılımıyla gerçekleşen DGS (Dikey Geçiş Sınavı) sonrası, gözler şimdi ÖSYM'nin sonuç takvimine çevrildi. Sınava giren adaylar, iki yıllık ön lisans eğitimlerini dört yıla tamamlamak için verdikleri bu büyük mücadelenin sonucunu merakla bekliyor. ÖSYM tarafından yapılan duyuruya göre, 2025 DGS sonuçlarının açıklanacağı tarih belli oldu. Adaylar, T.C. kimlik numaraları ve şifreleriyle ÖSYM'nin resmi sonuç sorgulama sayfası üzerinden sınav sonuçlarına erişebilecekler. Peki DGS sonuçları ne zaman açıklanacak?

DGS sınavı 20 Temmuz'da binlerce adayın katılımıyla gerçekleştirildi. Sınavın ardında gözler ÖSYM sonuç takvimine çevrildi. DGS sonuçları ne zaman açıklanacak? DGS puan hesaplama nasıl yapılacak?

DGS 2025 SONUÇLARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?
Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yayımlanan sınav takvimine göre, 2025 DGS sonuçları 14 Ağustos 2025 Perşembe günü açıklanacak. Adaylar, sonuçlarını T.C. kimlik numaraları ve şifreleri ile birlikte ÖSYM'nin AİS sistemi üzerinden sorgulayabilecek.

DGS kaç yıl geçerli?
Girilen sınavda alınan DGS puanı yalnızca o yıl için geçerlidir. Ertesi yıl tekrar tercihte bulunmak isteyen öğrenci yeniden sınava girmek zorundadır.

DGS puan hesaplaması nasıl yapılacak?
Adayların doğru ve cevap sayıları hesaplandıktan sonra, doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılarak ham puanlar elde edilecek.
Adayların, sayısal ve sözel bölümlerin her birinden aldıkları ham puanların ortalaması ve standart sapması ayrı ayrı hesaplanarak adayların ham puanları, ortalaması 50, standart sapması 10 olan standart puanlara dönüştürülecek.
Böylece adaylar için Sayısal Standart Puan ve Sözel Standart Puan hesaplanacak.

2025-DGS’ye başvuran adaylardan her biri için bir Ön Lisans Başarı Puanı (ÖBP) hesaplanacak.
2025-DGS’de Ön Lisans Başarı Puanı (ÖBP), hesaplanarak sınav puanlarına eklenecektir. İşte, ön lisans puanı hesaplama:
Ön lisans akademik not ortalamaları (en yükseği 100, en düşüğü 50 olarak değerlendirilerek) 0,8 ile çarpılarak Ön Lisans Başarı Puanına (ÖBP) dönüştürülecek.
Böylelikle 50 olan en düşük notun ÖBP değeri 40 olacak, en yüksek 100 olan notun da ÖBP değeri 80 olacaktır.
50’nin altında olan notlar 50 olarak değerlendirmeye alınacaktır. Bu şekilde hesaplanan Ön Lisans Başarı Puanı merkezî sınavdan alınan puana eklenerek adayın yerleştirme puanı hesaplanacak. Bütün not sistemleri doğru orantı kurularak, 100’lü not sistemine dönüştürülecek.

Adayların testlerden almış olduğu puanlardan hesaplanan sayısal ve sözel standart puanlar ve ön lisans başarı puanları (ÖBP) kullanılarak adayların yerleştirmede esas alınacak DGS puanları hesaplanacak. 2025-DGS’de bir yükseköğretim programına yerleştirilen adayların 2026-DGS’de ilgili ÖBP’leri 0,45 katsayısı ile çarpılacak.