
Güneş tutulmaları; Ay'ın Dünya ile Güneş arasına girerek Güneş'in ışığını engellemesiyle gerçekleşen büyüleyici astronomik olaylardır. Bunlar tam, halkalı ve parçalı olmak üzere üç farklı şekilde gözlemlenebilir. Tam Güneş tutulması, Ay'ın Güneş'i tamamen kapatmasıyla oluşan en etkileyici türüdür. Önümüzdeki dönemde iki dikkat çekici tam Güneş tutulması yaşanacak. Peki Güneş tutulması ne zaman, Türkiye'den görülecek mi?

Gökyüzü meraklıları için nefes kesici bir doğa olayı yaklaşıyor. Tam 7 dakika sürecek dev bir Güneş tutulması gökbilim tutkunlarına unutulmaz bir deneyim yaşatmaya hazırlanıyor. Bu uzun süreli tam tutulma, Ay'ın Güneş ile Dünya arasına girerek Güneş'i tamamen örtmesiyle meydana gelecek ve gökyüzünde eşsiz bir görsel şölen sunacak. Peki Büyük Güneş tutulması ne zaman, nereden görülecek? Güneş tutulması Türkiye'den görülecek mi?

BÜYÜK GÜNEŞ TUTULMALARI NE ZAMAN?
Tam Güneş tutulmalarının ilki 12 Ağustos 2026'da yaşanacak ve kuzeydoğu Sibirya’dan doğu Grönland, batı İzlanda ve kuzey İspanya’ya kadar görülecek. 2 Ağustos 2027'deki Güneş tutulması ise birçok ülke tarafından gözlenecek. Türkiye'den de kısmi tutulma olarak şahit olunacak.

GÜNEŞ TUTULMASI NEREDEN İZLENEBİLECEK?
Güneş tutulmasının net izleneceği nokta Mısır’ın tarihi kenti Luksor (Luxor) olacak. Bu yüzden gökbilimciler şimdiden bu tutulmaya "Büyük Kuzey Afrika Tutulması (Great North African Eclipse)" adını verdi.

GÜNEŞ TUTULMASI TÜRKİYE'DEN GÖRÜLECEK Mİ?
Tutulma Türkiye'den tam olarak olmasa da kısmi olarak izlenebilecek. Özellikle Antalya, Muğla, İzmir ve Adana gibi şehirlerde gökyüzündeki değişim gözle görülür şekilde izlenebilecek. Türkiye, 2060 yılına kadar tam tutulma göremeyecek.

GÜNEŞ TUTULMASI NASIL OLUR?
Güneş tutulması, Ay'ın yörünge hareketi sırasında Dünya ile Güneş arasına girmesi ve dolayısıyla Ay'ın Güneş'i kısmen ya da tümüyle örtmesi sonucunda gözlemlenen doğa olayıdır. Tutulmanın olması için Ay'ın yeni ay evresinde olması ve Dünya'ya göre Güneş ile kavuşum halinde olması, yani yörünge düzleminin Dünya'nın Güneş çevresindeki yörünge düzlemi ile çakışması gerekir.

Bir yıl içinde Ay, Dünya çevresinde yaklaşık on iki kez dönmesine karşın, Ay'ın yörünge düzlemi ile Dünya'nın yörünge düzlemi arasında beş derece kadar bir açı olması sonucu, Ay her defasında Güneş'in tam önünden geçmez ve dolayısıyla bu çakışma seyrek olarak oluşur. Bu yüzden, yılda iki ile beş arasında Güneş tutulması gözlemlenir. Bunlardan en çok ikisi tam tutulma olabilir. Güneş tutulması Dünya üzerinde dar bir koridor izler. Bu yüzden herhangi bir bölge için Güneş tutulması çok ender bir olaydır.