1930 yılında başlayan çok partili yerel seçim heyecanının günümüze dek uzanan hikâyesi aynı zamanda Türkiye’nin yakın tarihindeki önemli dönüm noktalarını da içinde barındırıyor.
Türkiye Cumhuriyeti tarihindeki ilk çok partili ve kadınlara seçme ve seçilme hakkının tanındığı 1930 Yerel Seçimleri, CHP için sonra yapılacak olan genel seçimlerin göstergesi olarak görüldüğünden büyük önem kazandı. Belediye Seçimleri, o dönemde ülke genelinde bir gün içinde değil, il il, ilçe ilçe birbirini izleyen günlerde ve sandığın seçim bölgesinde dolaştırılması şeklinde yapıldığından iktidarın kendi lehine sonuçlar için müdahalesi çok kolaydı. Ayrıca kaymakamlardan valilere kadar bütün yöneticiler CHP’li olduğu için engelleme ve baskıların haddi hesabı yoktu. Bundan sonra yapılan 1934, 1938, 1942 Yerel Seçimlerinin de galibi karşısında hiçbir muhalefet partisinin bulunmadığı CHP oldu.
14 Mayıs 1950 yılındaki seçimlerde iktidar değişikliği aynı zamanda yerel seçimlere de yansıdı. 600 belediyeden 560 tanesini Demokrat Partililer aldı. İlk kadın Belediye başkanı bu seçimlerde Mersin’den seçilen Demokrat Partili Müfide İlhan oldu.
Seçim vaatleri, karalama kampanyaları, akılda kalan afişleri, yaratıcı reklam kampanyaları ve daha fazlasının yer aldığı seçim çalışmaları ve sonuçları aynı zamanda günümüze de ışık tutuyor.
TÜRKİYE YEREL SEÇİM TARİHİ